مجموعه ها : پژوهشگاه علوم وفرهنگ اسلامی


مرتب شده بر اساس
1.
1 نظر 
کد : 1791
چکیده : ایمان به آخرت و باور به سراى پایدار، آموزه بنیادینِ همه ادیان الهى به ویژه اسلام است. در قرآن، مسئله معاد و آخرت، به شکل بسیار برجسته و سازندهاى مطرح و دائماً انسانها را به آن، متذکر شده است.
اثر حاضر این موضوع را از این جنبهها بررسى کرده است: منشأ ایمان به آخرت، شباهتها و تفاوتهاى دنیا و آخرت، رابطه دنیا و آخرت، آثار ایمان به آخرت، توشه آخرت، منازل و مراحل آخرت.
2.
0 نظر 
کد : 555
چکیده :
آیین مقدس اسلام که داعیهء وحدت انگارى دین با سیاست و حکومت دارد، این انتظار از فقه آن مى رود که به تبیین و تقریر دقیق مسائل سیاسى و اجتماعى و از جمله مقوله آزادى بپردازد.
این کتاب براى نخستین بار مقوله آزادى را در عرصه هاى فردى ، اجتماعى و سیاسى با اتکا به مبانى فقهى و مقایسه آن با فلسفه سیاسى و حقوق ، مورد تحلیل و تقریر قرار مى دهد.
3.
0 نظر 
کد : 714
چکیده : در نزد همه مسلمانان، حضرت على(ع)، «امام العارفین» است. وى با دانش و بینشى عمیق و گسترده و با شناختى همهجانبه از انسان و هستى، آموزههاى عرفانى نابى را به بشر ارائه کرد و بدینسان، میراث سترگ و ماندگارى به جاى گذاشت.
تحلیل این آموزههاى عرفانى، وظیفه مهم فکرى - فرهنگى است که بیش از گذشته باید بدان پرداخته شود. اثر حاضر در چهار فصل، گامى در این مسیر نهاده است: شناختشناسى عرفانى، هستىشناسى توحیدى، انسان کامل و ولایت الهى.
4.
0 نظر 
کد : 697
چکیده : دانش اصول، یکى از ابزارهاى کارآمد براى استنباط احکام است که تاکنون آثار فراوانى درباره آن نگارش شده و بحثهاى گوناگون و پردامنهاى در خصوص آن، صورت گرفته است. یکى از مباحث مهم در فلسفه علم اصول این است که: در روزگار امامان معصوم(ع) علم اصول چگونه بوده است؟
کتاب حاضر با طرح این سؤال، بر آن است که اوّلین اندیشههاى اصولى را در میان امامان معصوم(ع) و اصحابشان مىتوان دید: از امام على(ع) گرفته تا امامان بعدى به ویژه امام باقر(ع) و امام صادق(ع) که در فضایى مدرسهاى و علمى به اندیشهها و قاعدههاى اصولى پرداختند. این پژوهش -در جهت اثبات و تبیین نقش امامان(ع) در زمینه اصول فقه -، در سه فصل، شرح و توضیح شده است.
5.
0 نظر 
کد : 2591
چکیده :
انسان در مسیر هدایت و پرواز از خاک تا خدا با دشمنانِ درونى و بیرونىِ بسیارى مواجه است که به صورتهاى گوناگون به دشمنى مىپردازند، مادر همه این دشمنان «ابلیس» است. او کانون همه شرارتها و منشأ تمامى لغزشهاست، وى دشمنى است که دائماً عقیده و عمل انسان را تهدید مىکند و حتى در حال عبادت نیز از وسوسه، دست برنمىدارد.
وظیفه انسان، مبارزه با «ابلیس» است، براى این کار باید از وى و شیوههاى اغواگریش، شناخت کامل داشت. کتاب حاضر با همین هدف، درباره این موضوعات، روشنگرى کرده است: ابلیس و شیطان، ویژگىهاى ابلیس، ابلیس و پیامبران، عوامل کامیابى ابلیس، راههاى مقابله با ابلیس، فلسفه آفرینش ابلیس، مرگ ابلیس.
6.
0 نظر 
کد : 2540
چکیده : بازگشت اسلام و انتخاب عقیدهای دیگر از نگاه قرآن کریم، نقضِ پیمان میان خدا و بنده، انحراف از راه حق، ناسپاسی و کفران نعمت خداوند و بازگشت از نور و رفتن به سوی ظلمت است که از گناهان بزرگ و بلکه از قبیحترین اعمال به شمار میرود. بر این اساس قرآن کریم در آیات فراوان، ضمن اشاره به برخی احکام فقهی و حقوقی ارتداد، عوامل و زمینههای ارتداد از دین و پیامدهای دنیوی و اخروی آن را بر میشمارد تا بدین وسیله انسان را از انحراف و گمراهی نجات داده و او را به سوی کمال و سعادت ابدی که تنها در پایبندی به اسلام و احکام آن نهفته است رهنمون سازد.
اثر حاضر، موضوع فوق را از نگرگاه قرآن، از جنبههای گوناگون بررسی کرده است.
7.
0 نظر 
کد : 685
چکیده : مسئله ازدواج با غیر مسلمان یکى از مسائل کهن و ریشهدار فقه اسلامى است که نه تنها توجه اصحاب ائمه را به خود معطوف کرده و آنها را به طرح سؤالات متعددى از محضر ائمه واداشته، بلکه در دوره تدوین فقه و عصر استنباط نیز همواره مورد توجه فقهاى شیعه و سنى بوده است. امروزه گسترش ارتباط بین ملتها، اقامت مسلمانان در کشورهاى غیر اسلامى، حضور تعداد قابل ملاحظهاى از اتباع کشورهاى اسلامى در دیگر نقاط جهان به عناوین مختلف و مهاجرتهاى اجبارى اقوام مختلف موجب شده است که:
اولاً: در موارد زیادى مسلمانان به همشأن خود دسترسى نداشته و به ازدواج با غیر مسلمان نیازمند باشند.
ثانیاً: در موارد زیادى معاشرت جوانان مسلمان با جوانان غیر همکیش در محیط کار و مجامع عمومى موجب ارتباط و علاقهاى مىشود که ایشان را به ازدواج با هم ترغیب مىکند.
ثالثاً: به رغم تصریح تعلیمات دینى مسیحیان و یهودیان، قوانین مدنى کشورهاى اروپایى و امریکا و همه کشورهایى که قوانین جارى آنها بدون توجه به شرایع آسمانى تنظیم شده است، به اصل وحدت دینى زن و شوهر توجهى ندارند و همین امر باعث شده ازدواج با غیر همکیش در نظر جوانان مسلمان، سهل و بىاشکال جلوه کند.
موضوع ازدواج با کافران اگرچه یک مسئله نوپیدا نیست، ولى جدىتر شدن ابعاد رویارویى با آن، وضعیت جدیدى مىباشد که موجب شده است بازبینى فقهى این مسئله به صورت جامع، یک ضرورت گردد. تحقیق پیش روى موضوع فوق را از زوایاى مختلف و با توجه به همه ادله مسئله، مورد مطالعه قرار داده است.
8.
0 نظر 
کد : 2210
چکیده : واژه استدراج از ریشه «د - ر - ج» به معناى «اندک اندک گام برداشتن»، «حرکت چیزى یا حرکت در ضمن چیزى» و «درهم پیچیده شدن اشیا و مرگ و فنا» مىباشد.
اما استدراج در اصطلاح، در کنار مراحل هدایت و آزمایش عمومى انسان، از سنتهاى فراگیر الهى و ویژه مردمان گمراه و سرکش است که در آن، انسان به تدریج و غیرمستقیم بر اثر اصرار بر گناه و نافرمانى به عذاب و هلاکت نزدیک مىشود.
در اثر حاضر، ابعاد، عوامل و نشانهها، فلسفه، آثار زیانبار و راهکارهاى ایمنى از استدراج، بر اساس آیههاى قرآن، بحث شده است.
9.
0 نظر 
کد : 512
چکیده :
دستیابى آسان و سریع به دریاى بیکران معارف الهى و نیز دانشهاى بشرى، آرزو و آرمان هر انسانِ دانشطلبى است. تدوین اصطلاحنامه نیز گام مهمى است براى تحققِ گوشهاى از این آرمان. پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامى (وابسته به دفتر تبلیغات اسلامى حوزه علمیه قم) در یک پژوهشِ جمعى، کار تدوین «اصطلاحنامه علوم اسلامى» را وجهه همت خود ساخته است. بخشى از این طرح کلان، اثر حاضر است که با عنوان «اصطلاحنامه اخلاق اسلامى» ارائه شده است. این کتاب انبوهى از مفاهیم و اصطلاحات اخلاق را به شیوه نظاممند در اختیار علاقهمندان قرار مىدهد و ارتباط منطقى میان آنها را نشان مىدهد.
10.
0 نظر 
کد : 2325
چکیده : این اثر شامل اصطلاحات متداول در رشته علوم حدیث است که با بررسی بیش از 120 عنوان مدرک رجالی و درایه¬ای؛ حدود 7500 واژه کلیدی و کاربردی را ارائه می¬دهد. در این کتاب، روابط سلسله مراتبی، هم ارز و وابسته، میان اصطلاحات مشخص شده است تا علاوه بر آسان کردن ذخیره و بازیابی اطلاعات، به عنوان یکی از زیرساخت¬های اصلی برای مدیریت اطلاعات علوم حدیث به کار آید و در فرایند پژوهش، نقشه تحقیق و آموزش و سازماندهی و طبقه¬بندی دانش¬های اسلامی نقش مؤثری ایفا کند.
اثر حاضر، یکی از اصطلاح نامه¬های تخصصی در حوزه علوم اسلامی است که مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی به تدوین آن همت ورزیده است. اصطلاح نامه¬های علوم قرآنی، فلسفه اسلامی، کلام اسلامی، اصول فقه، منطق و اخلاق، آثار دیگری است که این مرکز بهطور مستقل آنها را منتشر کرده است.